Okres przedszkolny jest niezmiernie ważnym etapem kształtowania się postaw determinujących aktualne i przyszłe zachowania dotyczące zdrowia. Dlatego też istotne jest edukowanie dzieci w zakresie prawidłowego żywienia już od najmłodszych lat. Utrwalone wówczas przyzwyczajenia zdrowotne i nawyki decydują o późniejszym stylu życia. Dodatkowo z badań wynika także, że żywność ekologiczna może mieć związek ze zdrowszym stylem życia. Konsumenci ekologiczni częściej dbają o dietę i aktywność fizyczną oraz cechuje ich istotnie mniejsze prawdopodobieństwo nadwagi i otyłości.
W dniach od 4 do 7 maja realizowany był program edukacyjny Głównego Inspektoratu Sanitarnego i Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi pn. “Skąd się biorą produkty ekologiczne?” Przedszkolaki chętnie i z dużym zaangażowaniem uczestniczyły w zajęciach. Podczas spotkań na kręgach dzieci poznały wiele produktów ekologicznych oraz znaczek ,,Eko” jaki znajduje się na opakowaniu tych produktów. Wspólnie utworzyły PIRAMIDĘ ZDROWEGO ŻYWIENIA I STYLU ŻYCIA oraz analizowały jej zawartość. Obejrzały film pt. “Skąd się biorą produkty ekologiczne?” uważnie śledząc proces ich powstawania.
Przedszkolaki odwiedziły również gospodarstwo, gdzie mogły zobaczyć zwierzęta hodowlane oraz ekologiczne uprawy. Dodatkową atrakcją było spotkanie z alpakami 🙂